Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszej strony. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies (ciasteczka) były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej o ciasteczkach

Polskie alkohole regionalne

alkohole-regionalne-spis-32013-184Polskie alkohole regionalne to nazwa, która rodzi różne skojarzenia. Jedna z definicji odnosi tą nazwę do alkoholi o regionalnym zasięgu, co stale się zmienia wraz z rozwojem danej marki i odpowiednimi inwestycjami producenta. Inna definicja może odnieść termin polskie alkohole regionalne do alkoholi o nazwach mających korzenie regionalne. Za wyjątkiem niewielkiego, wciąż malejącego, odsetka alkoholi o zagranicznych nazwach, za polskie alkohole regionalne można uznać właściwie wszystkie alkohole w Polsce. Jeszcze inne podejście do tego zagadnienia wskazuje na polskie alkohole regionalne, jako tylko te, które są dodatkowo produkowane przez polskich producentów i jest to przejrzyste podejście, ponieważ nie wprowadza w błąd konsumenta.

Alkohole z polskich firm

W obecnej sytuacji rynkowej polskie alkohole stają się niemal kolekcjonerskim rarytasem. Jak to możliwe? Rynki najlepiej sprzedających się alkoholi, czyli piwa i wódki zostały zdominowane przez firmy zagraniczne. Udział polskich firm na rynku piwa wynosi 5% a na rynku wódki 13%. Inaczej wygląda sytuacja na rynku miodów pitnych, win i nalewek. Produkcja miodów pitnych jest zdominowana przez lubelską firmę Apis, ale już drugi pod względem wielkości wytwórca został wykupiony przez międzynarodowy koncern. Produkcja win (nie rozlewania, tylko wytwarzanie win od podstaw) oraz nalewek to już zdecydowanie domena polskich wytwórców. Sytuacja ta dotyczy także polskich alkoholi regionalnych.

Polskie nazwy a polskie alkohole

Nietrudno zwieść się nazwami alkoholi ze sklepowej półki. Niektóre z nich mają naprawdę polskie i regionalne nazwy, co stanowi świetny marketing i właściwie tylko tyle. W momencie zakupu mało kto patrzy na kontr-etykietę, gdzie są podane informacje odnośnie producenta trunku. Co więcej nawet te informacje mogą nie wystarczyć na odgadnięcie czy np. „Browary Miejskie w miejscowość X” nie należą do któregoś z międzynarodowych koncernów.

Wielkie tradycje polskich alkoholi

Polskie alkohole regionalne mają bardzo wielką tradycję. W dawnych czasach słynne było piwo Grodziskie, porter bałtycki czy mazowieckie piwo miodowe. Również polskie miody pitne należy do przednich aż do czasu, kiedy importowane wina przejęły jego rolę. Polskie nalewki są naszą dumą i każdy już może wskazać osobę ze swojej rodziny lub przyjaciół, który produkuje ten szlachetny trunek z wiekowymi tradycjami z polskich domów. Także polska wódka jest znana powszechnie na świecie, aczkolwiek trzeba przyznać, że ten mocny alkohol zrobił największą karierę w stosunku do słabszych typów alkoholi z Polski. Nie można jednak zapomnieć, że produkcja wódki zazwyczaj była dziełem lokalnych manufaktur i dopiero z czasem rozrastała się do większych rozmiarów. Tak było w przypadku słynnej wódki Baczewskiego, której początki to fabryka we Lwowie, której zasięg był lokalny.


Spis polskich alkoholi regionalnych:

1 > według rodzajów

2 >  z podziałem na województwa


Polecam:
Reklama
Film

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE