Alkohole regionalne na Podkarpaciu to produkty prężnie rozwijających się winnic oraz tradycyjne nalewki, które można samodzielnie przyrządzać lub kupić w małych, nowych nalewkarniach.

Piwa rzemieślnicze:

Browar Dukla – nowofalowe piwa rzemieślnicze. Wspólnie z Brokreacją uwarzyli Nafciarza Dukielskiego (nowatorski portrer godny polecenia).

Browar Łańcut – nowy browar usytuowany obok starego browaru, nastawiony na piwa nowofalowe, ale warzy teź lager 14-stkę na wzór popularnych w regionie poprzedników.

Wina:

Winnica Golesz – jedna z pierwszych profesjonalnych winnic w naszym kraju, która powstała w ramach renesansu winiarstwa w Polsce. W Winnicy wyhodowano drogą krzyżowania polską, oryginalną odmianę winorośli o nazwie Jutrzenka (biała, słodka odmiana). Właścicielem jest Pan Roman Myśliwiec, prekursor winiarstwa w Polsce.

Inne podkarpackie winnice – Winnica Ewy, Winnica Kołacz, Winnica Jasiel, Winnica Zacisze, Winnica Jana, Winnica Perła, Winnica Wiarus, Winnica Zielony Zakątek, Winnica Dwór Kombornia, Winnica Dworska, Winnica Ostoja i wiele innych.

Nalewki tradycyjne:

Orzechówka Jasielska, Wiśniowka Jasielska.

Nalewki Pani Luśki – według przepisów pani Eleonory Karaś, znanej kucharki z Krościenka Wyżnego pod Krosnem, m.in. wiśniówka, aroniówka, mniszkówka.

Nalewkarnie:

Nalewki Regionalne Bieszczadzkich Smaków – nowe bieszczadzkie gospodarstwo, gdzie po raz pierwszy powstają bieszczadzkie nalewki.

Manufaktura Nalewek – nalewki rodziny Krzanowskich z Korczyny koło Krosna, gdzie produkuje się nalewki oparte o produkty z podkarpackich sadów.

Likiery:

Fabryka Wódek Polmos Łańcut – w ramach międzynarodowego koncernu związanego m.in. z marką Sobieski produkuje rosolisy, słynne w przeszłości likiery według tradycyjnych receptur.

 

Ciekawy artykuł? Poleć go dalej.

 

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

 

 

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: