Podkarpacie to przede wszystkim jeden z czołowych regionów winiarskich. Ponadto znajdziemy tutaj nowofalowe browary rzemieślnicze (Dukla, Łańcut) a także tradycyjne nalewki, w tym znane od wieków rosolisy z Łańcuta.
Piwa rzemieślnicze:
Browar Dukla – nowofalowe piwa rzemieślnicze. Wspólnie z Brokreacją uwarzyli Nafciarza Dukielskiego (nowatorski porter godny polecenia).
Browar Łańcut – nowy browar usytuowany obok starego browaru, nastawiony na piwa nowofalowe, ale warzy też lager 14-stkę na wzór popularnych w regionie poprzedników.
Wina:
Winnica Golesz – jedna z pierwszych profesjonalnych winnic w naszym kraju, która powstała w ramach renesansu winiarstwa w Polsce. W Winnicy wyhodowano drogą krzyżowania polską, oryginalną odmianę winorośli o nazwie Jutrzenka (biała, słodka odmiana). Właścicielem jest Pan Roman Myśliwiec, prekursor winiarstwa w Polsce.
Inne podkarpackie winnice – Winnica Ewy, Winnica Kołacz, Winnica Jasiel, Winnica Zacisze, Winnica Jana, Winnica Perła, Winnica Wiarus, Winnica Zielony Zakątek, Winnica Dwór Kombornia, Winnica Dworska, Winnica Ostoja i wiele innych.
Nalewki tradycyjne:
Orzechówka Jasielska, Wiśniówka Jasielska.
Nalewki Pani Luśki – według przepisów pani Eleonory Karaś, znanej kucharki z Krościenka Wyżnego pod Krosnem, m.in. wiśniówka, aroniówka, mniszkówka.
Nalewkarnie:
Nalewki Regionalne Bieszczadzkich Smaków – nowe bieszczadzkie gospodarstwo, gdzie po raz pierwszy powstają bieszczadzkie nalewki.
Manufaktura Nalewek – nalewki rodziny Krzanowskich z Korczyny koło Krosna, gdzie produkuje się nalewki oparte o produkty z podkarpackich sadów.
Likiery:
Fabryka Wódek Polmos Łańcut – w ramach międzynarodowego koncernu związanego m.in. z marką Sobieski produkuje rosolisy, słynne w przeszłości likiery według tradycyjnych receptur.
Warto spojrzeć:
Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach
Spis alkoholi regionalnych według rodzajów