Typowymi alkoholami regionalnymi dla Dolnego Śląska są wina, ponieważ województwo dysponuje dobrymi warunkami do uprawy winorośli. Ponadto w górskiej części regionu warto spróbować likierów na czele z likierem karkonoskim, które coraz częściej są dostępne w ofercie komercyjnej. W samym Wrocławiu siedzibę ma producent znanych w całej Polsce wódek Wratislavia oraz słynnego konika – Krakusa. Warto też wspomnieć i spróbować wyrobów jednego z najstarszych browarów w Polsce  – Browaru Lwówek.

Likiery z Dolnego Śląska cieszyły się w przeszłości dużą sławą np. likiery staniszowskie (Echt Stonsdorfer). Do tej tradycji nawiązał Pan Tomasz Łuszpiński, który stworzył podobny w składzie likier karkonoski. Podstawą likieru jest baza stworzona z kilkudziesięciu ziół.

Piwa:

Browar Lwówek 1209 – jeden z najstarszych browarów w Polsce, główne piwa: Lwówek Książęcy, Ratuszowy, Wrocławski, Wiedeński i inne.

Browar Profesja – warzy nowofalowe piwa rzemieślnicze pod nazwami  skierowanymi do różnych grup zawodowych.

Browar Stu Mostów – nowofalowy i rzemieślniczy autor m.in. piw marki WRCLW.

 

Cydr:

Jabłecznik Trzebnicki – cydr z Trzebnicy.

 

Wina:

Winnica Jaworek z Miękinii k.Środy Śląskiej.

Winnica De Sas – producent win i cydrów Japko.

 

Nalewki:

Likier Karkonoski – likier ziołowy z dodatkiem owoców leśnych z Karkonoszy.

Dariusz Gustab – przedsiębiorca z Wałbrzycha, który odtwarza alkohole regionalne ze starych receptur np. Kminkówkę Wrocławską, Sztygarówkę Wałbrzyską, Muflonówkę Sudecką.

Wódki:

Polmos Wrocław – producent takich wódek jak Wratislavia, Krakus, Herbowa Gorzka.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: