Google Analytics: 233708 odsłon.

Nalewki regionalne na zimę

Nalewki regionalne na zimęUhuha, zima zła…? A gdzie tam, to świetny czas na przyrządzenie kilku typowo zimowych nalewek. Do wyboru mamy nalewki oparte oczywiście o miód, przyprawy korzenne, owoce południowe czy nawet o sam cukier (przepalanka). Najciekawsze propozycje zimowych alkoholi regionalnych to staropolski krupnik, beskidzka miodonka czy mazurska niedźwiedziówka. W zimę nie ma czasu się nudzić.

Krupnik staropolski, czyli nalewka litewska, żmudzka i …

Zacznijmy od klasyki, czyli krupnik. To staropolska wódka miodowa, popularna i w Koronie i na Litwie. Bardzo prosta w przygotowaniu, można ją podawać na zimno i na ciepło. Zima wręcz się prosi, aby świętować ją krupnikiem – i dla zmarzluchów marzących o czymś rozgrzewającym i dla zwolenników białego sezonu. Przepisy w internecie można wszędzie znaleźć – polecam przepisy na portalu pasieka24.pl w wersji standard, wybornej, żmudzkiej i współczesnej,  a na forum alkohole-domowe.com – też wersja litewska.

Zimowe alkohole regionalne na Liście Produktów Tradycyjnych

Drugą równie znaną nalewką, i po trochu podobną do krupnika ze względu na zawartość miodu, jest, znana wśród alkoholi regionalnych, beskidzka miodonka (tudzież miodula lub miodunka – tutaj przepis). Jak podaje, obok prostego przepisu, portal smaczny.pl, „W rejonie cieszyńskim zwana jest miodulą, w żywieckim – miodunką lub miodonką.” Beskidzkie tradycje zostały również uszanowane na Liście Produktów Tradycyjnych. Z podanych przepisów wynika, że miodonka nie ma w składzie przypraw, które wzbogacają smak krupnika i to najważniejsza różnica.

Inne ciekawe polskie nalewki regionalne to warzonka, nalewka imbirowo-cytrynowa, janowska nalewka miodowa i niedźwiedziówka nalewka mazurska. Wszystkie wymienione nalewki – alkohole regionalne zostały tradycyjnymi produktami w Polsce, zanotowanymi na wspomnianej powyżej Liście. Warzonka (tutaj przepis) to popularna na Śląsku Cieszyńskim nalewka podawana na ciepło ze spirytusu lub wódki, z dodatkiem skarmelizowanego cukru, wody, miodu, cytryny i przypraw korzennych. Kolejne mniej znana nalewka regionalna, którą można spróbować przyrządzić na zimę to nalewka cytrynowo-imbirowa z Eufeminowa (Woj.Łódzkie), która oparta jest o miód lipowy, kardamon, cytryny i imbir. Z kolei janowska nalewka miodowa jest przygotowywana z miodu gryczanego i przypraw korzennych a jej tradycja wywodzi się z Janowa Lubelskiego.  Ostatnia nalewka regionalna to niedźwiedziówka z Mazur. Wg legendy używano jej do odurzania niedźwiedzi przed polowaniem, stąd niemiecka nazwa Bärenfang (łowy na niedźwiedzia). Przepis (wersja polska, z oporami – wersja niemiecko-języczna – ostpreussischer czytajcie jako polska i zarazem mazurska:) oparty jest o miód i spirytus z dodatkiem wina, wody, cytryny i przyprawami.

Ciekawy artykuł? Poleć go dalej:

 

 

Inne powiązane artykuły:

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO