Alkohole regionalne w Województwie Łódzkim to przede wszystkim ciekawe piwa – oryginalny Łódzki Porter,  klasyczne i nowofalowe piwa Cornelius czy tradycyjne piwa Koreb. Obok tego w Województwie funkcjonuje producent znanego cydru Jabłońskiego i Dobrońskiego. Ponadto znajdziemy tutaj ciekawe alkohole tradycyjne w formie nalewek, w tym niszową nalewkarnię – Borówkowe Pola.

Piwa:

Browar Łódzki – producent Portera Łódzkiego, Mocnego Łódzkiego, Sarmackiego.

Browar Cornelius – z Piotrkowa Trybunalskiego producent piw z serii Cornelius.

Browar Staropolski – ze Zduńskiej Woli producent piw Staropolskie, Anstadt.

Browar Koreb – producent piw regionalnych z Łasku, piwa Koreb.

Cydry:

Jantoń  – z Dobronia k.Pabianic producent serii cydrów Jabłoński i Dobroński, a także nalewek Barmańskiej i Dobrońskiej.

Miody pitne:

Pasieka Jaros – miodosytnia produkująca tradycyjne miody pitne oraz oryginalne miody perliste.

Nalewki:

Borówkowe Pola – producent nalewek borówkowych z Gałkowa Dużego pod Łodzią.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: