Google Analytics: 233708 odsłon.

Miodonka, miodula, miodunka – przepis

miodonka-miodula-miodunka-przepisMiodonka, miodula lub miodunka to nazwa słynnej nalewki regionalnej ze Śląska. To łatwa i smaczna nalewka, która uprzyjemni niejedno spotkanie towarzyskie. Nalewka znalazła się oczywiście na Liście Produktów Tradycyjnych.

Składniki miodonki/mioduli/miodunka (skąd się wzięła taka nazwa – patrz tutaj) są trzy: woda, miód i alkohol. W standardowej wersji tym alkoholem jest spirytus, w lżejszej wersji może być wódka. Woda powinna być przegotowana, a miód może być dowolny – każdy rodzaj da inny, interesujący smak. Proporcje poszczególnych składników również, zależnie od gustu, mogą się różnić. „Klasyczny” wzorzec to równe proporcje, ale można rozcieńczyć miodonkę większa ilością wody lub miodu.

Miód powinien być płynny albo należy go do takiego stanu doprowadzić przez podgrzanie w garnku. Przestudzoną wodę należy połączyć  z płynnym miodem. Do takiej mieszanki dodaje się alkohol. Przechowywanie czyni miodonkę lepszą. Podaje się na gorąco lub zimno.

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO