Google Analytics: 233708 odsłon.

Miodunka, miodula lub miodonka

Gdzie miodunka lub miodonka a gdzie miodula?

Miodula, miodunka lub miodunka to mocny trunek oparty o miód i wysokiej zawartości alkoholu (30-40%), który jest tradycyjnie wytwarzany na Śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie. W 2006.r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Skąd się wzięły różne nazwy i jakie jest ich pochodzenie? Na Śląsku istnieje tradycja sporządzania wódek ze spirytusu. Na Żywiecczyźnie tego typu napitek na bazie miodu zwano miodunką lub miodunką. Na Śląsku Cieszyńskim trunek ten nazwano miodulą. Popularność wzięła się stąd, że przygotowanie miodunki/ mioduli jest bardzo proste, chociaż istnieje co najmniej kilka różnych odmian przepisów.

Przepis na miodulę/ miodunkę

Najogólniej mówiąc przepis na miodulę/ miodunkę to połączenie spirytusu, miodu i wody w odpowiednich proporcjach. Tak przygotowaną wódkę odstawia się na jakiś czas. Proporcję są przyjmowane różnie- albo wszystkich składników po równo albo spirytusu 1,5-2 razy więcej niż wody. Są też przepisy, gdzie najpierw miesza się pół na pół spirytus z miodem, a po leżakowaniu dodaje się wody stosownie do zamierzonej mocy trunku.
Poza różnicami w proporcjach, różnice w przepisach polegają na dodatkach. Może to być cukier waniliowy, cynamon, masło, goździki i inne przyprawy korzenne. Łatwo znaleźć w Internecie stosowny przepis i dopasować do swoich indywidualnych upodobań. Jeden z przepisów jest na naszej stronie – tutaj.

– inne ciekawe miodonki –


Spis polskich alkoholi regionalnych:

1 > według rodzajów 

2 >  z podziałem na województwa


Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO