Alkohole regionalne na Mazowszu

Piwa:

Browar Ciechan – producent wielu znanych piw regionalnych, zwłaszcza polecany jest Ciechan Miodowe, Wyborne, Mocne.

Browar Jabłonowo – regionalny producent piw ekonomicznych (Jabłonowo) jak i smakowych (Belfast) oraz bardziej wysublimowanych pod marką Manufaktura Piwna (Klasztorne, Na Miodzie Gryczanym).

Piwo Kozicowe – regionalne piwo z Puszczy Kurpiowskiej, zawiera obok tradycyjnych składników miód i owoce jałowca, spotykane na targach regionalnych.

Miodowe Piwo Mazowieckie – piwo warzone przez miodosytników z Mazowsza, spotykane na targach regionalnych.

Browar Maryensztadt – browar warzący w Zwoleniu nowofalowe piwa rzemieślnicze dla Warszawy.

 

Cydry:

Cydr Chyliczki – podwarszawscy producenci cydru i wina jabłkowego.

 

Nalewki:

Likier Radziwiłłowski – historyczny likier miodowo-jajeczny produkowany w okolicach dawnych dóbr Radziwiłłów – Nieborowa i Radziwiłłowa Mazowieckiego.

Wiśniowa Nalewka Zakroczymska – nalewka z wiśni.

Lipówka Kornicka – nalewka z miodu.

Nalewki Staropolskie – producent nalewek z Łomianek.

Nalewkarnia Longinus – producent nalewek z Ciechanowa.

 

Wódki:

BZK Alco – powiązany z Bakomą producent nowej wódki Kazimierz Wielki oraz serii kordiałów.

Muzeum Polskiej Wódki – nowe muzeum na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek Koneser.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

 





 *  *  *

Jeśli nas polubiłeś, to polub proszę jeszcze nasz profil na facebooku: Alkohole Regionalne.


Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt M.