Mazowsze jest znane z różnych alkoholi niskoprocentowych z dodatkiem miodu – mazowieckie piwa miodowe, piwo kozicowe (oparte o połączenie jałowca i miodu) czy klasyczne już regionalne piwo Ciechan Miodowe. Warto też spróbować mniej popularnych lokalnych trunków np. zupełnie lokalnego, jajecznego Likieru Radziwiłłowskiego.
Piwa:
Browar Ciechan – producent wielu znanych piw regionalnych, zwłaszcza polecany jest Ciechan Miodowe, Wyborne, Mocne.
Browar Jabłonowo – regionalny producent piw ekonomicznych (Jabłonowo) jak i smakowych (Belfast) oraz bardziej wysublimowanych pod marką Manufaktura Piwna (Klasztorne, Na Miodzie Gryczanym).
Piwo Kozicowe – tradycyjny napój niskoalkoholowy z Puszczy Kurpiowskiej, zawiera m.in. miód i owoce jałowca, spotykany na targach regionalnych.
Miodowe Piwo Mazowieckie – tradycyjny napój alkoholowy (bez słodu, czyli de facto nie jest to tradycyjne piwo) wytwarzany na bazie miodu na Mazowszu, spotykany na targach regionalnych.
Browar Maryensztadt – browar warzący w Zwoleniu nowofalowe piwa rzemieślnicze dla Warszawy.
Beer Lab – autorzy m.in. serii piw Piaseczyńskie.
Cydry:
Cydr Chyliczki – producenci cydru i wina jabłkowego z okolic Warszawy.
WINI Krzysztof Winnicki – producent cydru pod marką Cydr Jabłkowy z Dębe koło Serocka.
Miody pitne:
Manufaktura Miody Polskie – producent miodów pitnych pod marką Miody Polskie m.in. Balsamicum Mellis oraz seria numerowana kolejnymyiliczbami.
Nalewki:
Likier Radziwiłłowski – historyczny likier miodowo-jajeczny produkowany w okolicach dawnych dóbr Radziwiłłów – Nieborowa i Radziwiłłowa Mazowieckiego.
Wiśniowa Nalewka Zakroczymska – nalewka z wiśni.
Lipówka Kornicka – nalewka z miodu.
Nalewki Staropolskie – producent nalewek z Łomianek.
Nalewkarnia Longinus – producent nalewek z Ciechanowa.
Wódki:
BZK Alco – powiązany z Bakomą producent nowej wódki Kazimierz Wielki oraz serii kordiałów.
Muzeum Polskiej Wódki – nowe muzeum na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek Koneser.
Warto spojrzeć:
Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach
Spis alkoholi regionalnych według rodzajów