Alkohole związane z regionem Wielkopolski kojarzą się głównie z piwami i słusznie, gdyż funkcjonuje tam kilka ciekawych regionalnych (Fortuna, Czarnków) i restauracyjnych (Spiż) browarów. Z tego województwa wzięło się piwo czarne oraz jeden z oryginalnych, polskich gatunków piwa – piwo grodziskie. Ponadto w Wielkopolsce produkuje się znaną z dobrej jakości wódkę Dębowa oraz niszowe regionalne cydry, wina i nalewki.
Piwa:
Browar Fortuna – producent piw Fortuna, Miłosław i Komes, a także Cydru Miłosławskiego.
Browar Czarnków – własność Browaru Gontyniec, którego własnością jest także Browar Kamionka (Kamionka pod Chodzieżą), producent takich marek jak Noteckie i Gniewosz, ale także Konstancin, Warszawiak i Chodzieskie.
Browar w Grodzisku Wielkopolskim – producent oryginalnego typu polskiego piwa – grodziskiego pod nazwą Piwo z Grodziska.
Browar Spiż – pierwszy browar restauracyjny w Polsce.
Brovaria – rzemieślniczy browar z konkretną ofertą piw klasycznych i sezonowych.
Cydr:
Z Domu Rembowskich – Cydr z Wielkopolski.
Miody pitne
Miodosytnia Imbiorowicz – producent miodów Dzika Pszczoła, Żądło i innych.
Wina:
VIN-KON – producent win owocowych pod marką Potęga Tradycji oraz cydru pod marką Cydr Alibi.
Nalewki:
Opactwo Benedyktynów w Lubiniu – producent nalewki Benedyktynki oraz Nalewki Mnichów.
Apiherba – producent zdrowotnej, miodowej nalewki Miodówka Witosławska.
Wódki:
Polanin – producent wódki Poniatowski.
Dębowa Polska – producent Dębowej.
Warto spojrzeć: