Alkohole związane z regionem Wielkopolski kojarzą się głównie z piwami i słusznie, gdyż funkcjonuje tam kilka ciekawych regionalnych (Fortuna, Czarnków) i restauracyjnych (Spiż) browarów. Z tego województwa wzięło się piwo czarne oraz jeden z oryginalnych, polskich gatunków piwa – piwo grodziskie. Ponadto w Wielkopolsce produkuje się znaną z dobrej jakości wódkę Dębowa oraz niszowe regionalne cydry, wina i nalewki.

Piwa:

Browar Fortuna – producent piw Fortuna, Miłosław i Komes, a także Cydru Miłosławskiego.

Browar Czarnków – własność Browaru Gontyniec, którego własnością jest także Browar Kamionka (Kamionka pod Chodzieżą), producent takich marek jak Noteckie i Gniewosz, ale także Konstancin, Warszawiak i Chodzieskie.

Browar w Grodzisku Wielkopolskim – producent oryginalnego typu polskiego piwa – grodziskiego pod nazwą Piwo z Grodziska.

Browar Spiż – pierwszy browar restauracyjny w Polsce.

Brovaria – rzemieślniczy browar z konkretną ofertą piw klasycznych i sezonowych.

 

Cydr:

Z Domu Rembowskich – Cydr z Wielkopolski.

Miody pitne

Miodosytnia Imbiorowicz – producent miodów Dzika Pszczoła, Żądło i innych.

Wina:

VIN-KON – producent win owocowych pod marką Potęga Tradycji oraz cydru pod marką Cydr Alibi.

 

Nalewki:

Opactwo Benedyktynów w Lubiniu – producent nalewki Benedyktynki oraz Nalewki Mnichów.

Apiherba – producent zdrowotnej, miodowej nalewki Miodówka Witosławska.

 

Wódki:

Polanin – producent wódki Poniatowski.

Dębowa Polska – producent Dębowej.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: