Lubelszczyzna to region bardzo korzystny dla rolnictwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ciekawych alkoholi regionalnych. W stolicy Województwa mieści się znany Browar Perła, a w okolicy działa mniejszy, ale też bardzo prężny Browar Jagiełło. W regionie siedzibę posiada największy producent cydru – Ambra i największa miodosytnia w Polsce – APIS.
Piwa:
Browar Jagiełło – lubelski, całkowicie regionalny producent piw Jagiełło, Magnus i ich odmian.
Browar Restauracyjny Grodzka 15.
Browar Perła – duży regionalny albo mały koncernowy browar, który warzy piwa lepsze o totalnych masówek, ale przy tej wielkości sprzedaży nie są to stricte piwa rzemieślnicze.
Browar Zakładowy – oryginalny browar z piwami typu Plan Wykonany, Pracownik Miesiąca, Działkowiec itp. oparte m.in. na wskrzeszanych niedaleko starych odmianach chmielu.
Cydr:
AMBRA S.A. – największy producent cydru w Polsce, m.in. Cydru Lubelskiego w różnych wersjach.
Miody:
APIS – największy producent miodu pitnego w Polsce.
Warto spojrzeć: