Lubelszczyzna to region bardzo korzystny dla rolnictwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ciekawych alkoholi regionalnych. W stolicy Województwa mieści się znany Browar Perła, a w okolicy działa mniejszy, ale też bardzo prężny Browar Jagiełło. W regionie siedzibę posiada największy producent cydru – Ambra i największa miodosytnia w Polsce – APIS.

Piwa:

Browar Jagiełło – lubelski, całkowicie regionalny producent piw Jagiełło, Magnus i ich odmian.

Browar Restauracyjny Grodzka 15.

Browar Perła – duży regionalny albo mały koncernowy browar, który warzy piwa lepsze o totalnych masówek, ale przy tej wielkości sprzedaży nie są to stricte piwa rzemieślnicze.

Browar Zakładowy – oryginalny browar z piwami typu Plan Wykonany, Pracownik Miesiąca, Działkowiec itp. oparte m.in. na wskrzeszanych niedaleko starych odmianach chmielu.

 

Cydr:

AMBRA S.A. – największy producent cydru w Polsce, m.in. Cydru Lubelskiego w różnych wersjach.

 

Miody:

APIS – największy producent miodu pitnego w Polsce.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: