Oto prosty kalendarz na to, kiedy robić i jakie nalewki (pod niektórymi nazwami owoców przepisy na nalewki):

Czerwiec – agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie.
Lipiec orzechy, agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczkiwiśnie.
Sierpień – agrest, arbuz, brzoskwinie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki.
Wrzesień – brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.
Październik – gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.

Z powodu różnic regionalnych w warunkach atmosferycznych oraz różnic w poszczególnych odmianach, niektóre owoce mogą występować gdzieniegdzie później. Na zimę i wiosnę pozostają nalewki: z mrożonek, cytrusów oraz ziół.

Jak zacząć?

Najlepiej zgromadzić na początku prosty sprzęt – dwie butelki, dwa słoiki, gazę do filtrowania nastawu oraz odpowiednie składniki. W przypadku nalewek letnich, przeważnie owocowych, do podstawowych składników należą zawsze oprócz owoców, alkohol (spirytus lub wódka) oraz cukier (lub miód). Jedną z prostszych nalewek może być przykładowo nalewka truskawkowa (tutaj przepis).

Inne powiązane artykuły:

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: