Google Analytics: 233708 odsłon.

Przepis na przepalankę

przepalanka-alkohol-regionalny przepisNalewka zwana przepalanką jest alkoholem, który można szybko przyrządzić. W 3 dni uzyskujemy trunek tani, bo kosztem jest tylko spirytus oraz smaczny, wedle naszych upodobań i o znanych nam składnikach. Dodatkowo w grę wchodzą różne warianty smakowe, co sprawia, że można poeksperymentować.

Geneza

Ostatnio dowiedziałem się, że mój śp.Dziadek, urodzony i wychowany na Kresach, nigdy nie pił czystej wódki, tylko samodzielnie przyrządzone lub wzbogacone trunki. Jednym z nich była przepalanka zwana także karmelówką. Przepis, uzyskany od rodziny, brzmiał prosto, więc postanowiłem spróbować. Dodam, że w wielu książkach kucharskich spotkamy podobny przepis, więc warto to samodzielnie postudiować.

Skład:

– 0,5 l spirytusu,

– 0,75 l wody (najlepiej przegotowana, odstała),

– 2 łyżki zwykłego cukru,

– 1 łyżka cukru waniliowego.

Zwykły Cukier karmelizujemy, czyli podgrzewamy np.na rondlu aż do uzyskania brązowego koloru. Trzeba uważać, by nie przypalić! Następne czekamy aż powstały tak karmel ostygnie i wrzucamy go do garnka z wodą i cukrem waniliowym. Wszystko podgrzewamy aż karmel się rozpuści. Nasz roztwór ostudzamy i do niego dolewamy spirytusu. Tak przyrządzona gorzałka musi się przegryźć – co najmniej ze 3 dni, najlepiej w piwnicy i już jest gotowa do picia.

Ciekawy artykuł? Poleć go dalej:

 

Inne powiązane artykuły:

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO