strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Przepisy kresowe, Przepisy regionalne

Przepis na przepalankę

Nalewka zwana przepalanką jest alkoholem, który można szybko przyrządzić. W 3 dni uzyskujemy trunek tani, bo kosztem jest tylko spirytus oraz smaczny, wedle naszych upodobań i o znanych nam składnikach. Dodatkowo w grę wchodzą różne warianty smakowe, co sprawia, że można poeksperymentować.

Geneza

Ostatnio dowiedziałem się, że mój śp. Dziadek, urodzony i wychowany na Kresach, nigdy nie pił czystej wódki, tylko samodzielnie przyrządzone lub wzbogacone trunki. Jednym z nich była przepalanka zwana także karmelówką, do które możemy dodać jakąś słodką przekąskę. Przepis, uzyskany od rodziny, brzmiał prosto, więc postanowiłem spróbować. Dodam, że w wielu książkach kucharskich spotkamy podobny przepis, więc warto to samodzielnie postudiować. Przepalanka może być bazą dla np. nalewek ziołowych, też zdrowotnych.

 

Skład:

– 0,5 l spirytusu,

– 0,75 l wody (najlepiej przegotowana, odstała),

– 2 łyżki zwykłego cukru,

– 1 łyżka cukru waniliowego.

 

Podstawowe składniki: spirytus i cukier

Zwykły Cukier karmelizujemy, czyli podgrzewamy np.na rondlu aż do uzyskania brązowego koloru. Trzeba uważać, by nie przypalić!

Cukier prawie skarmelizowany

Następne czekamy aż powstały tak karmel ostygnie i wrzucamy go do garnka z wodą i cukrem waniliowym.

Karmelu rozpuszczony w wodzie

Wszystko podgrzewamy aż karmel się rozpuści. Nasz roztwór ostudzamy i do niego dolewamy spirytusu.

Świeżo po sporządzeniu

Tak przyrządzona gorzałka musi się przegryźć – co najmniej ze 3 dni, najlepiej w piwnicy i już jest gotowa do picia. Ta staropolska nalewka świetnie nadaje się, jako dodatek do herbaty (na przykład dobrej jakości czarnej, sypanej herbaty) w chłodniejsze wieczory.

 

W parę dni po przegryzieniu i testowaniu 🙂

 

Inne powiązane artykuły:

Ciekawy artykuł? Poleć go dalej.