Koniak Podlaski to nalewka o ciekawym smaku, którą można szybko przyrządzić i odstawić do leżakowania na minimum 6 tygodni. Dlatego to idealny dodatek na najbliższe świąteczne, rodzinne spotkanie.
Generalnie sposób na przyrządzenie tego alkoholu regionalnego jest prosty. Składniki korzenne wrzucamy do mieszanki karmelu i spirytusu i odstawiamy.
Po kilku dniach filtrujemy i oddajemy do leżakowania w chłodne i ciemne miejsce. Teraz szczegółowo:
Składniki koniaku podlaskiego:
spirytus (60%, nie powinien być mocniejszy, ponieważ nie dolewa się wody) – 1 l
suszone śliwki – 6 szt, bez pestek
rodzynki – 2 łyżki
wanilia – 1/2 laski
goździki – 4 szt
czarny pieprz – 2 ziarna
ziele angielskie – 2 sztuki
listek laurowy – 1 szt
cukier – 1 szklanka
Śliwki kroimy, pozostałe składniki korzenne tłuczemy lub siekamy i wsypujemy do jakiegoś godnego gąsiora. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel, można z dodatkiem odrobiny wody. Karmel wlewamy do pojemnika ze składnikami owocowo-korzennym. Do wszystkiego dodajemy spirytus.
Szczelnie zakryty gąsior z koniakiem podlaskim potrząsamy raz dziennie. Po 4 dniach filtrujemy naszą regionalną nalewkę i przelewamy do butelek.
Tam powinna leżakować minimum 6 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu.
I tak powstaje koniak podlaski – trunek równy w smaku jak jego drogi i importowany odpowiednik znad Sekwany, a nawet lepszy, bo swojski i o znanym nam składzie:) Ta regionalna nalewka z malin świetnie nadaje się, jako dodatek do herbaty w chłodniejsze wieczory.
Inne powiązane artykuły:
- Zdrowotne nalewki ziołowe
- Nalewka truskawkowa – przepis
- W Krupnikach siła!
- Miodonka, miodula, miodonka
- Przepis na przepalankę
- Nalewki regionalne na zimę
- Kalendarz nalewek
Ciekawy artykuł? Poleć go dalej: