Google Analytics: 233708 odsłon.

Koniak Podlaski

Koniak podlaski - przepisKoniak Podlaski to nalewka o ciekawym smaku, którą można szybko przyrządzić i odstawić do leżakowania na minimum 6 tygodni. Dlatego to idealny dodatek na najbliższe świąteczne, rodzinne spotkanie.

Generalnie sposób na przyrządzenie tego alkoholu regionalnego jest prosty. Składniki korzenne wrzucamy do mieszanki karmelu i spirytusu i odstawiamy. Po kilku dniach filtrujemy i oddajemy do leżakowania w chłodne i ciemne miejsce. Teraz szczegółowo:

Składniki koniaku podlaskiego:
  • spirytus (60%, nie powinien być mocniejszy, ponieważ nie dolewa się wody) – 1 l
  • suszone śliwki – 6 szt, bez pestek
  • rodzynki – 2 łyżki
  • wanilia – 1/2 laski
  • goździki – 4 szt
  • czarny pieprz – 2 ziarna
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • listek laurowy – 1 szt
  • cukier – 1 szklanka

Śliwki kroimy, pozostałe składniki korzenne tłuczemy lub siekamy i wsypujemy do jakiegoś godnego gąsiora. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel, można z dodatkiem odrobiny wody. Karmel wlewamy do pojemnika ze składnikami owocowo-korzennym i. Do wszystkiego dodajemy spirytus.

Szczelnie zakryty gąsior z koniakiem podlaskim potrząsamy raz dziennie. Po 4 dniach filtrujemy naszą regionalną nalewkę i przelewamy do butelek. Tam powinna leżakować minimum 6 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. I tak powstaje koniak podlaski – trunek równy w smaku jak jego drogi i importowany odpowiednik znad Sekwany, a nawet lepszy, bo swojski i o znanym nam składzie:)

Degusław

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO