Na Śląsku warto poznać mocne trunki regionalne z górskiej części Województwa. Należą do nich miodowe nalewki miodula, miodonka czy warzonka. W tym województwie powstaje też znana w całej Polsce wódka Żytnia.
Piwo:
Browar Racibórz – producent piw Raciborskie i Twierdzowe.
Browar Zamkowy w Cieszynie – własność koncernu Heineken, gdzie się warzy piwa tradycyjne (np. Zdrój Zamkowy, Mastne Cieszyńskie) i nowofalowe (np. IPA Nowa Anglia).
Browar Miejski – rzemieślniczy browar w Bielsku-Białej.
Browar Rynek – nowofalowy browar w Raciborzu.
Miody pitne:
TiM S.A. – producent miodów pitnych Kasztelański, Złota Pasieka, Piwnica Klasztorna.
Nalewki:
Piwniczka Smaku – producent nalewek ze Śląska m.in. nagradzanej Dereniówki.
Wódki:
Polmos Bielsko-Biała (d.Śląska Wytwórnia Wódek Gatunkowych) – producent takich marek wódki jak Żytnia, Tatra oraz wódek smakowych i likierów.
Wódki Regionalne – producent m.in. tradycyjnych wódek takich jak miodula, warzonka.
Muzea
Muzeum Browaru Żywiec – muzeum lokalnego browarnictwa zlokalizowane w dawnych piwnicach leżakowych browaru w Żywcu.
Muzeum Tyskich Browarów Książęcych – muzeum, gdzie można m.in. odbyć wycieczkę w gwarze śląskiej czy spotkanie z cervesario.
Warto spojrzeć: