Na Śląsku warto poznać mocne trunki regionalne z górskiej części Województwa. Należą do nich miodowe nalewki miodula, miodonka czy warzonka. W tym województwie powstaje też znana w całej Polsce wódka Żytnia.

Piwo:

Browar Racibórz – producent piw Raciborskie i Twierdzowe.

Browar Zamkowy w Cieszynie – własność koncernu Heineken, gdzie się warzy piwa tradycyjne i nowofalowe.

Browar Miejski – rzemieślniczy browar w Bielsku-Białej.

Browar Rynek – nowofalowy browar w Raciborzu.

Nalewki:

Piwniczka Smaku – producent nalewek ze Śląska m.in. nagradzanej Dereniówki.

Wódki:

Polmos Bielsko-Biała (d.Śląska Wytwórnia Wódek Gatunkowych) – producent takich marek wódki jak Żytnia, Tatra oraz wódek smakowych i likierów.

Wódki Regionalne – producent m.in. tradycyjnych wódek takich jak miodula, warzonka.

Muzea

Muzeum Browaru Żywiec – muzeum lokalnego browarnictwa zlokalizowane w dawnych piwnicach  leżakowych browaru w Żywcu.

Muzeum Tyskich Browarów Książęcych – muzeum, gdzie można m.in. odbyć wycieczkę w gwarze śląskiej czy spotkanie z cervesario.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: