Małopolska posiada bardzo różnorodną ofertę alkoholi regionalnych od lżejszych do mocniejszych trunków. Z browarów warto wspomnieć o regionalnym Browarze Grybów. Województwo jest także rozwiniętym regionem winiarskim z takimi winnicami jak Winnica nad Dworskim Potokiem czy Winnica Srebrna Góra. Na południu Małopolski warto spróbować słynnej łąckiej śliwowicy. Stolica Województwa to siedziba producenta nalewek Noworolski czy znanego w całym kraju Krakowskiego Kredensu.

Browary:

Pilsweizer Browar z Grybowa – regionalny browar wykupiony przez Czechów, w ofercie ciekawe pilsy i nie tylko m.in. Porter Galicyjski, Pilsweizer Góralskie, Dla Krakowian i Krynickie.

Cydry:

Winnica Smykań (Slow Flow Group) – producent cydrów Smykań i jednoodmianowych z Beskidu Wyspowego.

Cydr Słowiański – oferta tylko-jabłkowych i smakowych cydrów.

Miody pitne

Sądecki Bartnik – producent miodów pitnych Bartnik, Jadwiga, Chrobry i innych.

Wina:

Winnica nad Dworskim Potokiem – winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach k.Bochni.

Winnica Srebrna Góra – winnica w samym Krakowie u stóp klasztoru OO.Kamedułów na Bielanach, producent m.in.Wina Świętomarcińskiego.

Winnica Wieliczka – producent wina i cydru z Pogórza Wielickiego.

 

Nalewki:

Noworolski – restauracja w Sukiennicach, która zajmuje się m.in.produkcją różnych nalewek.

 

Wódki:

Śliwowica Łącka – mocny tradycyjny alkohol z Łącka w okolicach Nowego Sącza.

Tłocznia Maurera – owocowe okowity, wina owocowe i cydry, producent legalnej śliwowicy z Łącka oraz zdrowych soków owocowych.

 

Różne alkohole:

Produkty Benedyktyńskie – producent tradycyjnych wyrobów z Tyńca i Krakowa, m.in.Piwa Tynieckie, Benedyktyńskie, Opata, wina owocowe, miody pitne, Wódka Konfederatów.

Krakowski Kredens – producent tradycyjnej żywności oraz m.in.nalewek, miodu pitnego i wódek.

 

Warto spojrzeć:

Spis alkoholi regionalnych we wszystkich województwach

Spis alkoholi regionalnych według rodzajów

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: