Małopolska posiada bardzo różnorodną ofertę alkoholi regionalnych od lżejszych do mocniejszych trunków. Z browarów warto wspomnieć o regionalnym Browarze Grybów. Województwo jest także rozwiniętym regionem winiarskim z takimi winnicami jak Winnica nad Dworskim Potokiem czy Winnica Srebrna Góra. Na południu Małopolski warto spróbować słynnej łąckiej śliwowicy. Stolica Województwa to siedziba producenta nalewek Noworolski czy znanego w całym kraju Krakowskiego Kredensu.
Browary:
Pilsweizer Browar z Grybowa – regionalny browar wykupiony przez Czechów, w ofercie ciekawe pilsy i nie tylko m.in. Porter Galicyjski, Pilsweizer Góralskie, Dla Krakowian i Krynickie.
Cydry:
Winnica Smykań (Slow Flow Group) – producent cydrów Smykań i jednoodmianowych z Beskidu Wyspowego.
Cydr Słowiański – oferta tylko-jabłkowych i smakowych cydrów.
Miody pitne:
Sądecki Bartnik – producent miodów pitnych Bartnik, Jadwiga, Chrobry i innych.
Wina:
Winnica nad Dworskim Potokiem – winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach k.Bochni.
Winnica Srebrna Góra – winnica w samym Krakowie u stóp klasztoru OO.Kamedułów na Bielanach, producent m.in.Wina Świętomarcińskiego.
Winnica Wieliczka – producent wina i cydru z Pogórza Wielickiego.
Nalewki:
Noworolski – restauracja w Sukiennicach, która zajmuje się m.in.produkcją różnych nalewek.
Wódki:
Śliwowica Łącka – mocny tradycyjny alkohol z Łącka w okolicach Nowego Sącza.
Tłocznia Maurera – owocowe okowity, wina owocowe i cydry, producent legalnej śliwowicy z Łącka oraz zdrowych soków owocowych.
Dwór Sieraków – producent wódek Dwór Sieraków Superior, Z Beczki oraz smakowych.
Różne alkohole:
Produkty Benedyktyńskie – producent tradycyjnych wyrobów z Tyńca i Krakowa, m.in.Piwa Tynieckie, Benedyktyńskie, Opata, wina owocowe, miody pitne, Wódka Konfederatów.
Krakowski Kredens – producent tradycyjnej żywności oraz m.in.nalewek, miodu pitnego i wódek.
Warto spojrzeć: