Ten przepis na nalewkę z wiśni jest wzorowany na przepisie z Koła Gospodyń Wiejskich z lubaczowskiej gminy Borowa Góra. Podstawą tego przepisu jest przygotowanie dwóch nalewów – najpierw z cukru i spirytusu, potem z użyciem wódki. Połączenie obu nalewów przynosi w efekcie końcowym nalewkę z wiśni na wzór lubaczowski.
Podstawowym składnikiem są umyte wiśnie, z których większość należy wydrylować, zostawiając około jednej piątej (30 dag) z pestkami (można też pestki z tych 30 dag wyjąć i zostawić). Owoce włożyć do słoja, zasypać cukrem i ustawić w jakimś słonecznym miejscu.
W oryginalnym przepisie jest podane, aby od razu zalać spirytusem, warto jednak z tą czynnością trochę poczekać. Po około tygodniu można już owoce zalać spirytusem przygotowując w ten sposób pierwszą część nalewki z wiśni.
Pierwszy nalew otrzymujemy po 6 tygodniach. Zlewamy powstały napój do oddzielnego słoja. Następnie pozostałe owoce zalewamy tym razem wódką, aby po dwóch tygodniach zlać drugi nalew. Mieszamy oba nalewy i rozlewamy do butelek.
Butelki odstawione na co najmniej 6 miesięcy zapewnią, że wiśniówka, przygotowana według powyższego przepisu, nabierze lepszych właściwości. W ten sposób otrzymujemy świetną nalewkę do spożywania bezpośrednio, w koktajlach lub do herbaty (na przykład dobrej jakości czarnej, sypanej herbaty od firmy Coś dla Zdrowia).
Składniki:
Wiśnie – 1,5 kg.
Cukier – 200 dag (może być więcej zależnie od oczekiwanej słodkości nalewki z wiśni).
Wódka – 0,5 litra.
Spirytus – 0,5 litra.