Szukając przepisu na nalewkę z czarnej porzeczki (smorodinówkę) najlepiej udać się we wschodnie, bliskie Kresom regiony Polski. Tutaj  wzorujemy się na przepisach z ziemi lubaczowskiej, która jest położona przy granicy z Ukrainą.

Smorodinówka powstaje w dwóch etapach. Najpierw do słoja wrzuca się owoce, lekko rozgniecione i  obrane z szypułek. Do tego można dorzucić dodatki. W kierunku stworzenia bardziej rozbudowanej kompozycji smakowej dodajemy wanilię, cynamon oraz goździki. Wszystkie składniki zalewamy czystym alkoholem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na dwa miesiące. Słojem potrząsamy, co parę dni.

Czarne porzeczki, alkohol i dodatki

Po wskazanym czasie rozlewamy powstały nalew do butelek, zostawiając owoce w słoju. Dodajemy do nich miód oraz cukier (lub syrop z cukru). Kiedy cukier się rozpuści (po mniej więcej jednym tygodniu), zlewamy powstały napój i dolewamy do uprzednio uzyskanego nalewu. Teraz otrzymany trunek filtrujemy, rozlewamy do butelek i leżakujemy co najmniej sześć miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.

SKŁADNIKI

1 kg czarnej porzeczki
250 g cukru
500 ml spirytusu
500 ml wódki
2 goździki
laska wanilii
mały kawałek laski cynamonu
łyżka miodu

Inne powiązane artykuły:

Jeśli tekst był ciekawy, zachęcamy do polubienia: