strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Przepisy regionalne

Szybka nalewka regionalna – miodula śląska

Szybkość przygotowania tej regionalnej nalewki miodowej polega na tym, że do jednego naczynia wlewamy od razu wszystkiego składniki. Nie ma tutaj w przepisie przelewania z jednego naczynia do drugiego ani tworzenia podstawowego nalewu i dolewania kolejnego nalewu z wódki lub syropu cukrowego. Źródłem przepisu na miodulę śląską został wzięty z książki W. Sztabowa „Kuchnia Śląska” (Kieszonkowa Encyklopedia 11/95).

Wyrób nalewki jest tak, jak podano w tytule bardzo szybki. Podane składniki, miód, wodę i spirytus w równych proporcjach, wlewamy do jednej butelki lub innego naczynia. Równe proporcje oznacza, że każdego składnika jest tyle samo. Tak przygotowaną nalewkę od czasu do czasu potrząsamy, kiedy sobie spokojnie leżakuje w jakimś ciemnym i względnie chłodnym miejscu. Im dłużej postoi, tym będzie lepsza.

Jeśli ktoś ma więcej czasu i chce coś zmienić w przepisie, można poeksperymentować. Dla wolących  mniej słodką nalewkę, można dodać mniej miodu. Dla uzyskania innego smaku, można też dodać inne składniki np. laskę wanilii, cynamon czy goździki. Ta regionalna nalewka świetnie nadaje się, jako dodatek do herbaty (na przykład dobrej jakości czarnej, sypanej herbaty od firmy Coś dla Zdrowia) w chłodniejsze wieczory.

Składniki:

Miód (najlepiej płynny) – jedna część

Woda przegotowana i przestudzona – jedna część

Spirytus – jedna część

 

Różne wzory i kolory, damskie i męskie, t-shirty i fartuchy w sklepach Selino.pl lub Cupsell.pl : )

Inne wpisy o alkoholach regionalnych bazujących na miodzie: