Alkohole Regionalne.pl

strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Przepisy regionalne, Przepisy staropolskie

Goldwasser – przepis na złotą wódkę

 

Józef Bełza podał w swoim dziele z 1840 roku „O wypalaniu wódki” przepis na Goldwasser, czyli rosolis zwany wódkę złotą. W przepisie na początku występuje zestaw ziół, które trzeba wymieszać w odpowiednich, podanych niżej proporcjach.

Świeżo ususzone liście:

Po 4 łuty -rozmaryn, melisa cytrynowa, majoran (majeranek ogrodowy), mięta,

Po 2 łuty – świeżo ususzone listki kwiatów róży, rumian rzymski, korzeń gałganu (tataraku), korzeń fiołkowy (kosaciec niemiecki), korzeń dzięgielowy

Po 2,5 łuta – drzewo sasafrasowe, goździki korzenne, cynamon kassa (cynamon chiński), gałka muszkatołowa, jagody jałowcowe, nasienie anyżowe, jagody bobkowe (laurowe).

Dla wszystkich podanych miar można przyjąć przeliczniki według tzw. miar nowopolskich. 1 łut wynosi ok. 12,7 g.

Następnie Autor podaje przepis na przygotowanie trunku:

1. Zalać wszystko posiekane i potłuczone 30 kwartami spirytusu 45 proc. oraz 10 kwartami wody.

2. Zostawić w ciepłym miejscu na 48 godzin.

3. Przepuścić przez alembik, skąd można odciągnąć do 18 kwart alkoholu.

4. Dosłodzić syropem z 5 funtów cukru i 2 kwart wody.

1 kwarta wynosi objętość 1 litra, a 1 funt to ok. 0,4 kg. Autor podaje też, że otrzymany alkohol można zostawić czystym lub zafarbować. Jednakże, co ciekawsze dodawanie listków złota uznano za bezpodstawne.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén