Już w grudniu ma ruszyć produkcja pierwszych w Polsce nalewek z borówki. Nalewka powstaje wśród Gałkowych Wzgórz pod Łodzią, we wsi Gałków Duży.
Borówkowe Pola – pod taką nazwą na rynek wchodzi nowy producent regionalnej nalewki, opartej o coraz bardziej popularną w Polsce uprawę borówki wysokiej (zwanej popularnie amerykańską).
Zdrowotne zalety borówki amerykańskiej są niezaprzeczalne. Dzięki dużemu nasyceniu mikroelementami i innymi składnikami odżywczymi, borówka amerykańska dobrze działa na serce, obniża poziom cholesterolu, stanowi także lekarstwo przeciwnowotworowe i pozytywnie oddziałuje na wzrok.
Owe właściwości w połączeniu z przyjemnym smakiem powodują, że Nalewka Borówkowa może stać się ciekawym alkoholem na rynku nalewek i alkoholi regionalnych. Przy okazji warto przypomnieć, że w Województwie Łódzkim istnieją interesujące tradycje wytwarzania nalewek, czego przykłady możemy znaleźć na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa (dwie odmiany ratafii, nalewka malinowa i imbirowo-cytrynowa).
Borówkowe Pola zapowiadają debiut Borówkowej Nalewki w grudniu, a więc będzie to idealny dodatek po obfitym świątecznym obiedzie.