Rodzime trunki z wina wybijają się oryginalnymi smakami i ofensywą rynkową.
Ostatni Konwent Winiarzy Polskich ugościł 88 winiarzy z całej Polski. Najwięcej przyjechało z Podkarpacia (26), a najmniej z Dolnego Śląska (9). Warto nadmienić, że do tej pory oficjalnie w Agencji Rynku Rolnego zgłosiło się dopiero 26 producentów, co wskazuje na spore przeszkody biurokratyczne.
Tyle statystyki, warto wiedzieć, że polskie wina, zwłaszcza białe oferują oryginalny smak, który wyróżnia nas na tle innych krajów. Wynika to z warunków klimatycznych, które sprzyjają uprawie konkretnych odmian winorośli. I chociaż pojawiają się głosy, że powinniśmy brać przykład ze wzorców państw typowo winiarskich, to jednak, jak się wydaje, unikatowość polskich smaków zdobędzie więcej zwolenników. Przy okazji trzeba jeszcze przypomnieć, że pomimo krótkiej jeszcze tradycji odrodzenia winiarstwa, możemy już się poszczycić pierwszą odmianą winorośli wyhodowaną w Polsce i popularyzowaną już w Europie – Jutrzenką autorstwa Romana Myśliwca.
* na zdjęciu okładka przewodnika Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu.