strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Przepisy regionalne

Sezon nalewek

polskie nalewki - orzechówka

– nowsza wersja –

Już od paru tygodni dojrzał sezon pierwszych nalewek.

Przy tej okazji dobrze poznać termin zbioru poszczególnych owoców, ponieważ wtedy najlepiej przygotować nalewki.

Czerwiec – agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie.
Lipiec – agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie.
Sierpień – agrest, arbuz, brzoskwinie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki.
Wrzesień – brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.
Październik – gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.

Przy okazji trzeba wiedzieć, że owoce w różnych miejscach kraju mogą być dostępne w późniejszych miesiącach, co jest również zależne od odmiany.

W miesiącach zimowo-wiosennych pozostaje sporządzanie nalewek z owoców mrożonych (najlepiej własnych), z owoców dostępnych całorocznie (cytrusy) oraz z ziół i nasion. Przepisów są setki, jeśli nie tysiące… z czego słyną polskie nalewki.

Inne powiązane artykuły: