strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Przepisy regionalne

Drinki z miodu pitnego

Drinki z miodem pitnym są ciekawą alternatywą dla standardowych koktajli. Na razie prezentujemy dwa klasyczne przepisy z zastosowaniem tego typu alkoholu regionalnego. Lista przepisów z czasem będzie się powiększać.

>>> Jeszcze nowsze zniżki na ekologiczne produkty 🙂

Klasyka – drink  z miodem pitnym

Mieszamy miód pitny z wodą niegazowaną w proporcjach 2 : 1. Następnie wstawiamy mieszankę do lodówki na kilka bądź kilkanaście minut. Po tym czasie wsypujemy kostki lodu do szklanki, wlewamy miód pitny zmieszany z wodą niegazowaną i dodajemy cytrynę. Można dodać odrobinę miodu.

Składniki:

Miód pitny – 100 ml

Woda mineralna niegazowana – 50 ml

Kostki lodu

Cytryna – 1-2 plasterki

Miodzio – hicio

Koktajl jest wzorowany na znanym drinku – mojito. Obie ćwiartki limonki wraz z cukrem i paroma listami mięty uciera się delikatnie na dnie szklanki. Do tego należy dosypać kostki lodu. Potem należy dodać główne składniki, czyli miód pitny oraz dopełnić szklankę wodą gazowaną. Na koniec dekorujemy całość listkiem mięty i plasterkiem limonki.

Składniki:

Pół limonki

Lód

Parę listków mięty

2 łyżeczki brązowego lub białego cukru

50 ml miodu pitnego

woda gazowana

 Jeśli wpis był ciekawy i chcesz robić interesujące drinki w domu, kliknij baner poniżej, tutaj znajdziesz odpowiedni sprzęt i jeszcze więcej wiedzy oraz nas wspomożesz 🙂

Inne powiązane artykuły: