Już od paru tygodni dojrzał sezon pierwszych nalewek.
Przy tej okazji dobrze poznać termin zbioru poszczególnych owoców, ponieważ wtedy najlepiej przygotować nalewki.
Czerwiec – agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie.
Lipiec – agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie.
Sierpień – agrest, arbuz, brzoskwinie, maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki.
Wrzesień – brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina.
Październik – gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona.
Przy okazji trzeba wiedzieć, że owoce w różnych miejscach kraju mogą być dostępne w późniejszych miesiącach, co jest również zależne od odmiany.
W miesiącach zimowo-wiosennych pozostaje sporządzanie nalewek z owoców mrożonych (najlepiej własnych), z owoców dostępnych całorocznie (cytrusy) oraz z ziół i nasion. Przepisów są setki, jeśli nie tysiące… z czego słyną polskie nalewki.
Inne powiązane artykuły: