strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Żywe Łaskie Koreb

Żywe Łaskie z browaru Koreb z Łaska, to klasyczne piwo regionalne. Rewelacyjne, bo czuć naturę i tradycję w tym trunku. Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Poziom alkoholu w piwie Żywym Łaskim z Koreba wynosi 5%. Wygląd lekko mętny, o kolorze ciemne złoto. Smak lekko słodkawy, wysycenie na umiarkowanym poziomie. Żywe Łaskie Koreba jest warte spróbowania, ale rzadko można spotkać w sklepach, częściej na regionalnych jarmarkach, gdzie występuje też w większych galonach 2-litrowych i 5-litrowych.
Browar Koreb to rodzinna firma państwa Kaczorowskich w Łasku. Powstał na bazie rozlewni piwa Piwomar, w 2005r. Oprócz Żywego Łaskiego, Koreb oferuje z innych piw lagerowych: Koreb Mocne i Koreb Łaskie oraz poza tym ciemne Koreb Herbowe i smakowe Koreb Miodowe i Koreb Korzenne.