strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Porter Bałtycki – regionalne piwo na zimę

 Porter Bałtycki to ciemne piwo dolnej fermentacji. Powstało w czasach blokady Wielkiej Brytanii przez Napoleona, kiedy nie można było importować piw angielskich. Z tego powodu zaczęto warzyć podobne do portera (a właściwie imperial stout) piwo w rejonie Morza Bałtyckiego, w tym w Polsce.

Polskie portery bałtyckie są najlepsze na świecie, gdzie zdobywają nagrody na zagranicznych imprezach piwowarskich. W Polsce portery bałtyckie znajdziemy w ofercie wielu browarów regionalnych, pod nazwą „porter bałtycki” lub produkowane „w stylu portera bałtyckiego” pod ogólną nazwą „porter”.

Porter bałtycki to wytrawne w smaku piwo, gdzie znajdziemy też słodsze nuty o smaku suszonych owoców, czekoladowe, karmelowe. Piwo to idealnie pasuje na chłodniejsze wieczory.

Ciekawy artykuł? Poleć go dalej.

 

 

 

Inne powiązane artykuły: