strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Piwo Nałęczowskie

Piwo Nałęczowskie to sanatoryjne piwo jasne pełne, produkowane przez Browar Jagiełło. Jest to trunek tradycyjnie warzony, o zawartości alk.5,7% i ekstr.12,1%. Na etykiecie znajdziemy fragment budynku sanatoryjnego w Nałęczowie i podobnie jak wszystkie piwa Jagiełły Piwo Nałęczowskie jest sprzedawane w małych 0,33 l butelkach. Nałęczowskie ma zapach i smak typowy dla piw z tego gatunku. Piana na początku duża, potem opada.

Myślę, że podczas pobytu w Nałęczowie warto sięgnąć po to piwo. Ot taka lokalna pamiątka. Plusem tego produktu jest pomysł, gdyż jest to chyba, obok Kazimierskiego Niepasteryzowanego, jedno z pierwszych piw lokalnych w miejscowościach wypoczynkowych. W tym roku już kolejne miejscowości zapowiadają produkcję swoich trunków, ale ta ożywcza dla polskiego piwowarstwa fala niewątpliwie ma swoje fundamenty w Nałęczowie i Kazimierzu Dolnym. W sielankowej atmosferze nałęczowskiego kurortu warto sięgnąć po Nałęczowskie w przerwie między borowinami.