strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Nalewka z borówki wysokiej

Nalewka z Borówki Wysokiej to pierwsza w naszym kraju nalewka z tego typu owocu, prawdziwie oryginalny, regionalny, zdrowy, smakowity trunek, który powinien wejść do kanonu alkoholi regionalnych.

Regionalna Nalewka z Borówki Wysokiej została bardzo starannie opakowana.  Widać szczególną dbałość producenta o przekazanie jak najdokładniejszej informacji na temat tego alkoholu regionalnego. Oprócz opisów na pudełku, etykiecie i kontretykiecie, znajdziemy również długą ulotkę z ciekawymi informacjami na temat produkcji regionalnej Nalewki z Borówki Wysokiej. Wszystko zostało bardzo szczegółowo opisane (nawet podano datę nastawienia) i zaprojektowane w bardzo eleganckim stylu.

Nalewka z Borówki Wysokiej ma swój wyjątkowy kolor i aromat. Głęboko granatowy kolor tego regionalnego trunku potwierdza, iż na pewno spożywamy wyrób przygotowany z naturalnych składników. Potwierdzają to również kolejne elementy tego zacnego napitku. Aromat zawiera w sobie nuty typowe dla owocu borówki – słodkość z lekką goryczką.

Także smak tej, pierwszej w Polsce, Nalewki z Borówki Wysokiej stanowi ucztę dla podniebienia. Podobnie jak aromat nalewki na początku wyczujemy lekko gorzki smak borówki, który zaraz zostaje złagodzony przez naturalną, owocową słodycz borówki wysokiej.

Recenzowany regionalny trunek wypadł bardzo dobrze. Nikt wcześniej nie robił nalewki z borówek, a właściciele gospodarstwa Borówkowe Pola z Gałkowa Dużego solidnie przyłożyli się do pracy i ten nowy alkohol regionalny wypadł nietuzinkowo, dlatego szczerze go polecam do degustacji a także jako interesujący prezent dla amatorów regionalnego jedzenia i napitków.