strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Miłosław Koźlak

Miłosław KoźlakMiłosław Koźlak to nowe piwo z Browaru Fortuna. Wprowadzone w listopadzie 2011r, posiada aż 7,5% alkoholu i 16% ekstraktu. Jest to typowy koźlak o ciemnej rubinowo-bursztynowej barwie, wyraźnie słodowym smaku z aromatem ciemnego chleba i niskim nasyceniu gazem.

Kożlak -historia

Przypomnijmy że koźlak (inaczej bock) to piwo warzone niegdyś na specjalne okazje, w tym szczególnie święta religijne. Było nawet, jak każde piwo, dopuszczalne do spożycia w czasie postu. Niektóre reguły zakonne nakazywały spożywanie w czasie postu tylko posiłków w formie płynnej, więc to pożywne piwo świetnie wzmacniało organizm. Koźlak to mocne piwo dolnej fermentacji, przygotowywane ze słodu jęczmiennego. Fermentuje i leżakuje nawet do 4,5 miesiąca.

Różne typy koźlaków

Na różne okresy warzy się inne typy koźlaków np. koźlak majowy (alk.6-7,5%, ekstra.16-18%wag, posiada różne barwy), koźlak jasny (jesień, rozgrzewający), koźlak tradycyjny (od października, nawet jasne, alkohol i ekstrakt jak w koźlaku majowym), koźlak pszeniczny (ciemny, często jako specjał świąteczny na Boże Narodzenie) i podwójny/dubeltowy (na Boże Narodzenie, silniejszy i ciemniejszy od wersji tradycyjnej,alk.do 10%, ekstra.18%wag.). W tej chwili koźlaki warzą jeszcze browary regionalne: Amber, Minibrowar Kowal i Browar Gontyniec.
Dzieje piwowarstwa w Miłosławiu sięgają połowy XVII wieku. Sto lat później piwo miłosławskie było eksportowane przez Gdańsk na rynki światowe. Pod koniec XIX wieku powstał Browar Fortuna, którego właściciele do niedawna jeszcze zarządzali browarem z przerwą w PRL-u. Miłosław Koźlak godnie reprezentuje tradycje swojego browaru.

* zdjęcie pochodzi ze strony internetowej Browaru Fortuna