strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Jagiełło Miodowe

Piwo Miodowe z browaru Jagiełło jest reklamowane jako „nadbużański smak miodu” a w smaku całkiem niezłe piwo miodowe.

Na etykiecie butelki znajdziemy nie tylko klasyczny już chyba dla wszystkich piw miodowych plaster miodu, ale też pszczołę- punkt za oryginalność. Zapach piwa jest goryczkowo-miodowy, wydaje się, że zastosowano miód gryczany, ale brak informacji od producenta. Kolor piwa jest typowo miodowy. Zaskakuje mnie piana, na początku duża zapowiedź, która po chwili opada, prawie zupełnie. Zawartość alk.6,0% a ekstr.12,1% wag.

Smak Jagiełły Miodowego jest bardzo delikatny i mi osobiście smakuje. Piwo nie jest przesłodzone ani za bardzo wysycone, czyli ma mało bąbelków. Polecam radość z „nadbużańskie smaku” piwa miodowego