strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Cornelius Koźlak

Cornelius KoźlakCornelius Koźlak to smaczne piwo jęczmienne jasne z Piotrkowa Trybunalskiego. Jego niezwykle treściwy smak przypomina o najlepszych tradycjach i możliwościach technologicznych polskiego piwowarstwa. A wszystko, jak zwykle w Corneliusie, zgodnie z naturą, czyli pełna ekologia.

Koźlak z Corneliusa

Cornelius Koźlak to ekologiczne piwo jęczmienne jasne. Zawartość alkoholu wynosi 6,5%, a ekstr.16,5%. Jest to piwo dolnej fermentacji z dodatkiem słodu pszenicznego, leżakowane 4-6 tygodni. Koźlak jest trudnym piwem do produkcji, ale Cornelius stanął na wysokości zadania. Cornelius Koźlak spełnia standardy koźlaka.

Koźlak na miarę złota

Piana szybko i prawie zupełnie zanika. Kolor piwa to ciemny rubin. Zapach Corneliusa Koźlaka jest bardzo przyjemny, słodkawy. Stanowi niemalże zapowiedź tego, co za chwilę nas spotka.
Etykieta jest typowa dla Corneliusa. Paleta barw – czerń, czerwień, złoto i biel plus garść informacji o cechach tego trunku. Piwo jest mało wysycone, co bardzo lubię. Smak piwa jest lekko cierpki, bardziej słodki niż gorzki, z lekką kawową nutą. Dalej, w trakcie konsumpcji można wyczuć posmak pszenicy, ale na szczęście nie dominuje on całości.