Google Analytics: 233708 odsłon.

Podpiwek na sierpień

Podpiwek KujawskiPodpiwek jest idealnym napojem na sierpień – świetnie gasi pragnie i praktycznie, tak, tak, nie zawiera procentów. W Polsce podpiwek produkuje kilka firm m.in. Browar Kormoran, ale można spotkać także Podpiwek Kujawski (wpisany nawet na Listę Produktów Tradycyjnych). Samodzielny wyrób podpiwka nie jest rzeczą skomplikowaną, jak podaje jeden z wątków na forum Browar.biz:

Generalnie jednak podpiwek najlepszy z najlepszych robi się z kawy zbożowej. Żeby go zrobić trzeba mieć:
– 1 paczkę klasycznej kawy zbożowej (zw. „Inką”, ale nie powinna być w formie instant)
– 2 gr suszonego chmielu (można kupić w sklepie zielarskim)
– ok. 10 l przegotowanej wody
– ok. 1 kg cukru (im więcej cukru tym więcej gazu, słodyczy ale i po dłuższym leżakowaniu aromatu bimbrowego)
– 2 gr drożdży piekarniczych

„Inkę” gotuje się w wodzie z chmielem. Po wystudzeniu dodaje się cukier i drożdże. Następnie rozlewa (nie do pełna) do wymytych porządnie butelek PET i kondycjonuje 3 dni w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Trzeba uważać żeby butelki nie eksplodowały i kontrolować ilość gazu w butelkach.

Polecam kupować, warzyć i spożywać.

* Zdjęcie pochodzi ze strony: http://podpiwek-kujawski.pl/

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO