Google Analytics: 233708 odsłon.

Nalewka „Mirabelka”

Nalewka „Mirabelka” to jeden z trunków z listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Nalewka została dopisana do Województwa Podlaskiego, jako tamtejszy regionalny specjał. Jak wiadomo, nalewki należą do trunków przeważnie mocnych i tym razem mamy do czynienia z wysokością alkoholu rzędu 65-70%.

Historia Nalewki „Mirabelka”

Nalewka „Mirabelka” zwana też śliwowicą mirabelką, to typowy lokalny trunek z okolic Zambrowa pod Łomżą. Od XVI wieku okoliczni mieszkańcy produkowali mocne napoje alkoholowe na bazie śliwek. Ta tradycja upowszechniła się jeszcze bardziej dzięki kursom kulinarnym, które umożliwiały edukację miejscowej ludności jeszcze od lat 30-stych ubiegłego  stulecia.

Produkcja nalewki „Mirabelka”

Gospodarstwo Ekologiczne „Andrzejówka” w Woli Zambrowskiej oferuje w sprzedaży nalewkę „Mirabelka”. Surowce do wytwarzania „Mirabelki” pochodzą z własnego, ekologicznego gospodarstwa rolnego. Oprócz nalewki, Gospodarstwo oferuje tradycyjnie wypieczony chleb oraz przyrządzone wędliny.

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO