Alkohole Regionalne.pl

strona o alkoholach regionalnych, staropolskich, kresowych, domowych.

Alkohole regionalne

Najlepsze alkohole w 2018 roku

Alkoholi regionalnych jest u nas zatrzęsienie i stąd niniejszy wpis ma stanowić pomoc w wyborze trunków. Selekcja najprzedniejszych lokalnych trunków została wykonana na podstawie kryteriów subiektywnej oceny, wyników konkursów oraz dostępności najlepszych alkoholi regionalnych w 2018 roku.

Siedem najlepszych piw regionalnych i rzemieślniczych

Nikt się nie podejmie zliczenia piw regionalnych, rzemieślniczych, kraftowych, nowofalowych itp. Wśród tego morza słodu, chmielu i innych dóbr natury krótko polecamy:

Warmińskie Rewolucje – to regionalne piwo w stylu jasny lager z Browaru Kormoran z Olsztyna, chociaż nie jest całkiem nowe, to zostało uznane na tegorocznych Chmielakach za najlepsze piwo z polskimi odmianami chmielu. Piwo to zostało zainspirowane warmińskim lagerem warzonym na modę pilzeńską pod nazwą Edelhell przed 100 laty.

Piwo z Grodziska – lekkie piwo z Browaru w Grodzisku Wielkopolskim, w oryginalnym, polskim stylu grodziskim, zdobyło złoty medal w kategorii Wędzone w konkursie Good Beer 2018. Oryginalny, jedyny polski styl, „szampan wśród piw”, piwo pochodzi z Grodziska Wielkopolskiego, a więc miejsca, gdzie ten oryginalny styl narodził się 700 lat temu.

Komes Porter Bałtycki – porter bałtycki z Browaru Fortuna, zdobył medale na Chmielakach oraz w konkursie Good Beer 2018 i Kraft Roku 2018. Przykład kolejnego oryginalnego gatunku piwa, tym razem nadbałtyckiego z kilkusetletnią tradycją. Piwo to dojrzewa w butelce, stąd długi, 18-miesięczny termin ważności, im piwo dłużej leży, tym staje się bardziej wytrawne i złożone.

Gwiazda Północy – porter bałtycki z rzemieślniczego Browaru Maryenstadt, który zdobył nagrody w 2018r. w Polsce (Kraft Roku 2018) oraz zagranicą – Concours de Lyon, International Beer Challenge i European Beer Star. Piwo w stylu Imperialny Porter Bałtycki z dodatkiem wędzonej śliwki i suszonej figi. Polecane i do czekolady i do wołowiny.

Piernikowe – piwo miodowe z Browaru Staromiejskiego Jan Olbracht, które zdobyło w tym roku medale na Chmielakach i Kraft Roku w kategorii piw miodowych. Ciemne piwo dolnej fermentacji, zdobywca wielu laurów w kategorii piw miodowych, co nie jest łatwe zważywszy na konkurencję.

Nowa Anglia – piwo górnej fermentacji w stylu IPA z Browaru Zamkowego w Cieszynie, które otrzymało nagrodę w konkursie Grand Champion 2017 Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Browar Zamkowy docenia zwycięzców konkursu dla piwowarów domowych przez możliwość uwarzenia najlepszego piwa w formie komercyjnej w swoim browarze. Stąd zwycięzca z 2017 roku doczekał się edycji w 2018 roku. Inne piwo z tego konkursu to Rye Wine, piwo oparte o słód żytni i belgijskie drożdże.

Olimp Jopejskie – zacna próba toruńskiego Browaru Olimp w odtworzeniu piwa jopejskiego, czyli starego, gdańskiego, gęstego  piwa-syropu według receptur sięgających czasów Heweliusza. Pierwsza komercyjna próba uwarzenia tego trunku. Piwo esencjonalne z posmakiem pumpernikla i powideł śliwkowych. Styl pochodzi z XV wieku.

2018 rokiem cydrów lodowych

W połowie roku pojawiła się informacja o problemach polskich cydrów z powodu zbyt wysokiej akcyzy na cydr oraz ograniczeń w produkcji cydrów smakowych. Tym bardziej warto wesprzeć rodzime cydrownictwo i dlatego polecamy poniższe produkty z lokalnych cydrowni, tym razem z Mazowsza:

Cydr Lodowy Chyliczki – wielokrotny medalista z wytwórni Cydr Chyliczki, która produkuje też nagradzane perry Lodowa Gruszka (Konkursy Polskich Win i Cydrów Enoexpo, Bath&West International Cider Championships).

Cydr Jabłkowy Lodowy – słodki i gęsty cydr firmy WINI Krzysztof Winnicki, który zdobył srebrny medal na Enoexpo 2018, a wcześniej zebrał laury w Hiszpanii.

Najlepsze polskie wina

Chociaż polskie wina stają się coraz bardziej medialne, to jednak wciąż trudno znaleźć w masowej sprzedaży medalistów z konkursów winiarskich. Wina stanowią produkty o mocno lokalnym charakterze, co jest ich dużą zaletą. Mimo trudności w dostępie do tych trunków, dokonaliśmy pewnych wyborów i polecamy poniższe regionalne wina.

Piaskowe – białe wino wytrawne z odmiany Seyval Blanc z Winnicy Wiarus na Podkarpaciu.

Szlachetny Zbiór 2017 – białe i słodkie wino z zachodniopomorskiej Winnicy Turnau.

Gaga Jankowice – czerwone, wytrawne wino z Winnicy Dolina Samy ze Śląska.

Rondo Rose – różowe wino z podkarpackiej Winnicy Spotkaniówka.

Najlepsze miody pitne

Miody pitne należą w tej chwili do mniej popularnych alkoholi regionalnych w Polsce, a szkoda, ponieważ posiadają nie tylko wielkie tradycje historyczne, ale ich aspekty smakowe są doceniane też poza granicami naszego kraju. Ważniejszym jednak argumentem jest jednak fakt, że nasze miody pitne stanowią w większości naprawdę lokalne trunki, produkowane przez niewielką liczbę miodosytni. Polecamy:

Dwójniak AM oraz Dwójniak Lipiec – dwa miody pitne typu dwójniak z Pasieki Jaros, które zdobyły w tym roku odpowiednio nagrody w Kraft Roku i The Mazer Cup International.

Najlepsze nalewki

Czy warto kupować nalewki komercyjne? Wbrew pozorom, odpowiedź brzmi tak, chociaż zrobienie własnej nalewki daje zawsze więcej satysfakcji. Niemniej firmy produkujące nalewki przykładają bardzo wielką uwagę do smaku, więc nie będziecie zawiedzeni.

Śmietankówka Oleska – nalewka z OSM w Oleśnie, którą od końca zeszłego roku jest dostępna w sprzedaży.

Nalewki z Piwniczki Smaku – wyroby z niedawno otwartej nalewkarni, która jako mała, niezależna i rodzinna wytwórnia, daje gwarancję domowej jakości produktów.

Najlepsze wódki i nowa whisky

Konkurencja na rynku wódki jest duża, ale wybraliśmy najciekawsze egzemplarze. Bazujemy głównie na wynikach konkursu Warsaw Spirits Competition, ale nie tylko. Polecamy:

Wódka Jednorodna Żytnia i Wódka Jednorodna Ziemniaczana – wódki autorstwa Toruńskich Wódek Gatunkowych, najlepsze w tym roku w kategorii odpowiednio wódka żytnia i wódka ziemniaczana.

Krakus – jedna z najlepszych propozycji na rynku w kategorii czystych i niedrogich gorzałek, która posiada też wersję premium pod nazwą Krakus Exclusive.

Jakubiak Polska Whisky – single malt whisky, dopracowana w szczegółach polska whisky, powstała w Browarze Jakubiak z destylatu na bazie różnych gatunków piw, leżakowana 3 lata.

-

Theme by Anders Norén