Google Analytics: 233708 odsłon.

Miód Kwarciany Dębniak

Miód Kwarciany Dębniak to trunek wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2007r. Należy do miodów pitnych, lekkich (zawartość alkoholu 5-9%) tzw. czwórniaków (do 1 miary miodu dodaje się 3 miary wody). Proces produkcji Miodu Kwarcianego Dębniak obejmuje co najmniej 2 lata, kiedy leżakuje w (najlepiej dębowych) beczkach  i nabiera wytrawności.
Miód Kwarciany Dębniak był uznawany dawniej za lekarstwo, stąd chętnie był stosowany na wojnie. To dlatego Miód Kwarciany Dębniak zwano również miodem obozowym lub po prostu kwarcianym. Obok nalewek, tradycyjne miody pitne, jak i inne alkohole mogą w umiarze być stosowane w lżejszych schorzeniach.

Polecam:
Borówkowe Pola

INFORMACJE REGIONALNE

RODZAJE ALKOHOLI -INFORMACJE

projekt strony - MO